Our Work

Design excellence is part of Milton’s DNA.

We established the practice to deliver outstanding buildings that reflect our clients’ aspirations, while creatively exploring and enhancing the potential of each site within the context of the broader built environment. Although best known for our work on private homes we have enjoyed collaborating on a diverse collection of projects including those in the educational, hospitality and commercial sectors.​

Extension And Refurbishment – Berkshire

The transformation of this modest 3-bedroom semi-detached house into a luxurious family home is spectacular. The planning process was a drawn-out affair, but we eventually persuaded the Council to approve something that was above the ordinary. Milton Architects were commissioned to design all the interior fit-out, including a fully equipped home office, and the Client’s own building team, Elgin and Ellis, made a magnificent job of completing the project down to the last detail.

Victorian Country House Refurbishment – Berkshire

This back-to-brick refurbishment project has given a new lease of life to this wonderful house, whilst bringing it up to date for 21st century living. Working with interior designers Van Renen GW Designs the house has been transformed whilst retaining all of it’s original grace and presence. The new Boot and Gun room extension is attached to the house by a glazed entrance link, allowing the internal plan to be re-organised so the flow of spaces worked throughout the day.
A new green-oak framed barn houses the home office, play space and plant room. The house now benefits from a biomass boiler and solar photovoltaic panel array with battery storage. Coupled with a significantly improved thermal envelope, the house is an exemplar for how to update historic buildings to meet the energy conservation challenges of today. Photos kindly supplied by Van Renen

Contemporary Garden Room – Wiltshire

This 1890’s ‘Tudorbethan’ house occupies a prominent position on one of the main routes into the town but has a stunning garden overlooking the water meadows to the rear. The extension replaces a very ordinary glazed conservatory and transforms an existing extension to create a unified, contemporary form across the back of the house. Reflecting the strong aesthetic of the existing house the new addition creates clear horizontal lines with the eaves and uses a carefully selected brick with lime mortar to work in sympathy with its Edwardian host.

Listed Town House Restoration With Three Storey Extension – Wiltshire

Our brief for this restoration and extension project offered many challenges, not least persuading the conservation officer that a contemporary addition to a fine Grade II listed house was just what it needed to become a modern family home. The building was in a bad way and our clients wanted to maximise the floorspace that could be achieved on this desirable but tight town-centre site. The design includes a 3-storey extension and a new entrance, accessed by a bridge over a glazed basement below. The basement rooms now have direct access to the south-facing garden so light fills these spaces. What had been a collection of disjointed and small, gloomy rooms, many of which were uninhabitable, has now been transformed into a luxurious town house that is unique and exciting, where new and old work together.

Savernake Dental Practice

The design for this modest 3-surgery extension to a successful dental practice in Marlborough took it’s lead from the palette of the existing building, built in 2010. The project was delivered on time and on budget with local firm Carty Building Contractors. Covid 19 restrictions delayed bringing the new unit into use until the summer of 2020.

Grade Two Listed Farmhouse And Barn Conversion – Wiltshire

This characterful grade II listed farmhouse required some sensitive and imaginative conversion work to create new living spaces within the existing outbuildings and barn. Balancing the constraints of the existing fabric, the requirements of the conservation officer and our clients’ brief was a challenge. But as is so often the case, constraints make for stronger solutions, and we think the results are wonderful.